Persbericht:

Vereniging Hendrick de Keyser verwerft importante Noord-Hollandse buitenplaats 'Huis Nijenburg'

De 18de -eeuwse Buitenplaats Nijenburg, gelegen tussen Alkmaar en Heiloo, is door Vereniging Natuurmonumenten overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser, waarmee het behoud van dit monumentale landhuis voor de toekomst optimaal kan worden gegarandeerd. Deze overdracht is een gevolg van de intentie van beide organisaties, Vereniging Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, om meer samen te werken waar dat nuttig of nodig is.

Het huis wordt bewoond door nazaten van de oorspronkelijke bewoners de familie van Egmond van de Nijenburg: de heer en mevrouw Snethlage-Van Foreest. Hiermee is Huis Nijenburg het enige nog particulier bewoonde historische landgoed in Noord-Holland boven het IJ. De buitenplaats met een aanzienlijke tuin en landerijen werd in twee transacties (1932 en 1966) verkocht aan Vereniging Natuurmonumenten. Het hoofdgebouw en het bijbehorende koetshuis zijn nu overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser die het beheer, de renovatie en restauratie van de Buitenplaats op zich zal nemen.

Historie

In 1705 werd door Jan van Egmond met de bouw van de buitenplaats begonnen. Het aanvankelijk eenvoudige huis werd in sobere Hollands classicistische stijl uitgevoerd in rode bakstenen met geblokte hoeklisenen. Omstreeks 1712 werd het huis aan de achterzijde uitgebreid met een bibliotheek. In de 19de -eeuw veranderde het aangezicht doordat de voorgevel wit werd gepleisterd, een balkon werd aangebouwd en deuren en vensters in empire stijl werden gerealiseerd.

De Blauwe Kamer

Na het huwelijk van Maria van Egmond, met haar neef Dirk van Egmond, in 1729 werd een reeks verfraaiingen in het interieur aangebracht. Zo werd De Blauwe Kamer, genoemd naar de oorspronkelijke kleur van de betimmering en het plafond, vormgegeven in de Lodewijk XIV stijl. Overeenkomstig de prenten van de befaamde ontwerper Daniëël Marot werd een wandbetimmering aangebracht met in het midden een schoorsteenmantel en een ronde spiegel. In de schoorsteenwandbetimmering zijn drie schilderingen, zogenaamde grisailles, opgenomen van de Amsterdamse schilder Jan Cornelisz. Hoogzaad. Deze stellen allegorische vrouwenfiguren voor die de Voorzichtigheid, Gerechtigheid, Liefde en Wijsheid verbeelden.

Portretten

Van onschatbaar belang zijn tevens de bij het huis behorende reeks familieportretten en andere kunstobjecten, zoals een 18de- eeuws poppenhuis. Het beheer van deze roerende zaken is overgedragen aan de Stichting Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburgh en het Gemeentemuseum Alkmaar.

Toekomst

De komende jaren zal Vereniging Hendrick de Keyser het hoofdhuis renoveren en zowel het koetshuis als de Blauwe Kamer restaureren. De Blauwe Kamer, in de loop der tijd wit geschilderd, zal uiteindelijk haar plaats in het hart van het landgoed, van een van Nederlands belangrijke adellijke geslachten, weer in volle glorie innemen.

Vereniging Hendrick de Keyser; tel. 020-52.106.30 Keizersgracht 743, 1017 DZ Amsterdam www.hendrickdekeyser.nl