Langs de binnenduinrand bij Wimmenum

Routebeschrijving

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats langs het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. Je kunt dat pad bereiken vanaf de Herenweg, aan de noordkant van het dorp, of vanaf de Zeeweg aan de westkant (alleen lopend of per fiets). Op het parkeerterrein staat, aan de westkant, een informatiebord van PWN. De wandeling begint aan de oostkant, met een smal, kronkelend pad gemarkeerd met een paal met een witte kop [zie foto!]. Na enkele meters is er rechts een 'kraal' voor paarden. Even verderop is links een stacaravan en een schuurtje, rechts een huis met een roodpannendak, het voormalige Jachthuis waar de jachtopziener woonde. Het pad vervolgen. Waar het 'karrespoor' rechtsaf gaat naar een privéterrein rechtdoor. Steeds het slingerende pad volgen en zijpaden negeren. Rechts kijkt je uit over de bollenvelden en een voormalig klooster.

We passeren, eveneens aan de rechterkant, een restant van een tankval uit de 2de wereldoorlog (zie foto), ook wel aangeduid als 'drakentanden', en verderop tennisvelden.

Op een gegeven moment splitst het pad bij een witkoppaal. We houden rechts aan en blijven langs de rand verder gaan (over het pad links komen we later terug). Aan de rechterkant zijn er diverse onderkomens en recreatietuinen. Dan buigt het pad vrij scherp naar links, waar we rechts en voor ons boerderijen en huizen van Wimmenum zien (zie foto).

Even later komen we op een kruising, met een bankje, waar we haaks linksaf gaan (rechts gaat naar de Herenweg bij Wimmenum, rechtdoor kom je, na wat gekronkel en geklim op de Woudweg, die van Het Woud naar Bergen aan Zee gaat). We volgen het karrenspoor en negeren uitritten. Waar scherp rechtsaf een pad met witte paal begint, dat van 1 maart tot 1 juli afgesloten is, gaan we rechtdoor (dat pad voert westwaarts door prachtige duinvalleien, als je na enige tijd linksaf gaat komt je uiteindelijk weer bij het parkeerterrein uit, als jen rechtdoor gaat bereik je het voetpad Egmond aan Zee - Bergen aan Zee).

Na een bocht naar links gaat het pad rechtdoor over een open terrein (zie foto), maar dat is niet gemarkeerd met witkoppalen, wij vervolgende het gemarkeerde pad rechtsaf, een bos in. We volgen dat pad, steeds gemarkeerd met witkoppalen tot we uitkomen op de splitsing waar we eerst rechts aangehouden hebben. Vandaar lopen we terug naar het uitgangspunt.
N.B. We kunnen natuurlijk bij de eerder genoemde splitsing ook linksaf staan en de lus dus in omgekeerde richting lopen.Terug naar Start
Verder naar Een mozaïek van leefgemeenschappen